Almi Invest investerar i SentinaBay´s titanteknik

08-Mar-2016

Almi Invest investerar 2,3 miljoner kr i nystartade SentinaBay AB, som ska kommersialisera TiSurf®, en process som ger titan nya egenskaper och därmed nya användningsområden. Denna första emission är på totalt 4,6 miljoner kr och delas med Sandvikeninvesterarna.

Globala krav på ekonomi och miljöprestanda ökar allt mer, vilket innebär att framtidens konstruktioner måste vara lättare, hålla längre och ge lägre friktion. Titan* är 40 procent lättare än stål och får med TiSurf® en härdning ner i metallen och en yta med låg friktion i keramik som är upp till 3 ggr hårdare än hårdkrom. TiSurf® skapar ett hybridmaterial (metall/keramik) med unik prestanda.

Tekniken bygger på mångårig forskning och har testats med goda resultat i svår miljö som i den mänskliga kroppen, rymden, oljeplattformar, formel 1 racing etc. TiSurf® har ytterligare utvecklats och effektiviserats av SentinaBay moderbolag NewSoTech AB, som har ett skarpt team av ingenjörer inom material och produktionsteknik.

SentinaBay AB kommer från Mora och flyttar nu sitt säte till Sandviken, och fokuserar på två affärsområden: A) licensiering av TiSurf® och B) produktion av komponenter i nätverk av underleverantörer.

”Att Almi Invest valt att investera i oss, har varit avgörande för bolaget och för att behålla verksamheten i Gävle/Dala området”, säger Peter Östlund vd på SentinaBay. ”Vi har dialog med flera globala aktörer om att bygga upp produktion. Tekniken har en styrka i att den redan testas under mycket extrema förhållanden”.

”Vi kan se att TiSurf har en tydlig plats i många krävande applikationer och bolaget har potential att förändra flera globala marknader”, säger Håkan Alfon, Investment Manager på Almi Invest. ”Även ett globalt ökat miljömedvetande är mycket bra för SentinaBay”.


För ytterligare information kontakta:

Peter Östlund, CEO, SentinaBay, tel. +46-70-302 84 59, mail: peter@newsotech.com
Håkan Alfon, Investment Manager, Almi Invest, tel. +46-70-658 83 13, mail: hakan.alfon@almi.se
Maria Kessling, CCO, Almi Invest, tel. +46-76-880 88 10, mail: maria.kessling@almi.se

*Titan som grundämne är ett av de 10 vanligaste i jordskorpan. Största producenterna är idag Ryssland, Kina och USA. Efterfrågan och produktionskapacitet av titan har ökat. Priset på titan går ner med nya effektivare produktionsmetoder.


Om Almi Invest

Om Almi Invest Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga tillväxtbolag. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet genom 8 regionala fondbolag. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB


Material:

 

Drop us a line

Americas

NewSoTech Inc.

Indiana Office:

101 Foundry Drive, Suite 1200 West Lafayette, IN 47906

Washington Office:

44927 George Washington Blvd Suite 265 Ashburn, VA 20147

Phone: +1 571-349-0090

Europe

NewSoTech AB

Mora Office:

Kyrkogatan 1, 792 30 Mora, Sweden

Phone: +46 250 141 00

MEA

Office open 2022.